Home > Insurans Kenderaan > KADAR DISKAUN INSURANS KENDERAAN DI MALAYSIA

KADAR DISKAUN INSURANS KENDERAAN DI MALAYSIA

Ketika mahu memperbaharui cukai jalan kenderaan, pemilik kereta dan motosikal wajib juga untuk memeperbaharui insuran kenderaan mereka. Ia juga berlaku kepada kenderaan lain seperti lori, trailer dan bas.

Di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987, cukai jalan hanya akan dikeluarkan setelah pemilik kenderaan memperbaharui insurans kenderaan mereka. Tanggungan insurans kenderaan terdiri daripada 2 jenis iaitu:
i 1st party atau liputan menyeluruh sesebuah kenderaan
ii) 3rd party atau liputan untuk pihak ketiga

Untuk motosikal, jumlah tanggungan insuran tersebut sedikit berbeza. Tidak seperti tahun-tahun sebelumnya, di mana hanya insurans pihak ketiga diperlukan, hari ini, pihak berkuasa telah menegaskan bahawa insurans motorsikal perlu dibuat menerusi “All Riders’ Policy”.

Menyentuh mengenai liputan insurans untuk kenderaan dan motosikal, sudah tentu insuran 1st party harganya lebih mahal. Sedangkan, insurans pihak ke-3 harganya jauh lebih murah.

Hari ini, tiada permasalahan yang timbul ketika kita hendak membeli insurans 1st party. Walaubagaimanapun, kita akan mendapati  agak sukar ketika kita cuba untuk membeli insurans pihak ke-3 terutamanya bagi pemilik kenderaan yang sudah berusia 10 tahun ke atas.

Kerajaan kini masih lagi berbincang mengenai penubuhan sebuah syarikat baru yang akan menguruskan insurans pihak ke-3 ini. Syarikat insurans baru yang akan dinamakan sebagai NewCo TIPID ini dijangka akan ditubuhkan pada awal tahun 2011.

Apabila kita mengatakan tentang insurans kenderaan, kita juga perlu tahu mengenai berapa kadar diskaun insurans yang boleh ditebus pada setiap tahun. Kadar diskaun ini dinamakan sebagai Non Claims Bonus (N.C.B.) atau No Claims Discount (N.C.D.).

Syarikat insurans memberikan diskaun kepada pemilik kenderaan pada setiap tahun. Ia bertindak sebagai pendorong kepada pemandu supaya memandu dengan berhati-hati dan menjadi seorang pemandu yang berhemah. Mereka yang tidak terlibat dalam kemalangan akan diberikan diskaun tertentu. Ia juga sekaligus mengurangkan beban kepada pemilik-pemilik kenderaan ketika mahu membayar insurans kenderaan mereka pada setiap tahun.

Berikut ialah kadar diskaun insurans kenderaan yang diberikan oleh syarikat insurans di Malaysia:
1 tahun – Tiada diskaun yang diberikan
2 tahun – diskaun 25%
3 tahun – diskaun 30%
4 tahun – diskaun 38.3%
5 tahun – diskaun 45%
6 tahun – diskaun 55%

Namun begitu harus diingat, kadar diskaun ini hanya akan berterusan pada setiap tahun sekiranya tiada tuntutan dibuat sepanjang 12 bulan. Jika terdapat tuntutan, kemungkinan besar kadar insurans itu akan menjadi kembali kepada 0% pada tahun berikutnya.

Advertisements
Categories: Insurans Kenderaan
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: