Home > Sekolah Memandu > HARGA LESEN MEMANDU BAKAL DINAIKKAN 2011?

HARGA LESEN MEMANDU BAKAL DINAIKKAN 2011?

Berkemungkinan besar harga lesen memandu akan dinaikkan pada tahun depan.  Ia mungkin terjadi kerana faktor-faktor di bawah :

 

1) Pertukaran Kenderaan Belajar Memandu Dari Kancil Ke Viva

Baru-baru ini Pihak J.P.J. telah mengumumkan bahawa sekolah-sekolah memandu dan insititut-institut memandu dikehendaki menggunakan kereta model Perodua Viva sahaja. Pertukaran kenderaan ini akan menyebabkan pertambahan kos di mana harga Viva adalah lebih mahal berbanding Kancil. Pengusaha-pengusaha sekolah memandu juga akan merasai tekanan kerana terpaksa mengeluarkan modal baru untuk membeli Viva.

2) Institut-Institut Memandu Akan Dinaik Taraf

Disebabkan persaingan yang semakin hebat, pastinya institut-institut memandu akan cuba untuk menaik taraf institut masing-masing. Ia seperti mengubah suai litar belajar memandu supaya menjadi lebih maju. Servisnya juga pasti kan dipertingkatkan supaya nampak lebih profesional. Kenderaan-kenderaan yang di unakan sekarang akan diganti baru dalam usaha mereka menarik minat pelajar. Pastinya kesemua perubahan ini akan memakan kos yang tinggi.

3) Harga Petrol Naik.

Kenaikan harga petrol sudah tentu akan menaikkan kos belajar memandu. Ini kerana harga petrol memainkan peranan penting dalam penentuan harga.

4) Kenaikan Kos-Kos Pengendalian Institut Memandu

Pastinya setiap tahun akan berlaku kenaikan kos-kos pengendalian institut memandu. Ia seperti kenaikan gaji pekerja, pengubahsuaian litar dan membaik pulih kenderaan yang digunakan untuk belajar memandu. Walaupun institut memandu sedaya upaya untuk cuba mengekalkan harga lama, perkara ini berada di luar kawalan mereka.

5) Penggunaan Kenderaan Auto

Terdapat beberapa cadangan meminta kenderaan auto dibenarkan untuk pengambilan lesen memandu. Walaupun cadangan ini dilihat agak baik kerana ianya lebih nampak mudah, cara perlaksanaannya pasti akan mengakibatkan kenaikan harga yang tinggi. Walaubagaimanapun, anda masih lagi boleh memilih untuk belajar kenderaan manual yang pastinya lebih murah.

 

Secara kesimpulannya, walaupun kita melihat terdapat kemungkinan harga lesen memandu akan naik, saya merasakan harga itu tidak akan naik terlalu tinggi sehingga membebankan pelajar. Ini kerana terdapat beberapa faktor. Salah satu daripadanya ialah kegawatan ekonomi di negara kita sudah tentu akan menyebabkan pelajar untuk fikir 2 kali untuk mengambil lesen jika harganya mahal. Selain itu juga, persaingan yang hebat di kalangan institut-institut memandu juga kana menyebabkan mereka cuba untuk mengawal harga supaya ianya tidak terlalu mahal dan mampu untuk bersaing. Ini kerana jika dilihat sekarang ini semakin banyak litar-litar baru yang dibuka di seluruh negara.

Pihak Kerajaan Malaysia juga cuba untuk mengawal harga lesen memansu ini supaya ia dapat memberi keuntungan kepada semua pihak. Walaupun pihak institut memandu sebenarnya tidak suka untuk menaikkan harga, harus diingat mungkin terdapat sesetengah perkara yang tidak mampu dikawal seperti faktor-faktor di atas. Ini kerana semua orang yang berniaga pastinya tidak mahu rugi.

Advertisements
Categories: Sekolah Memandu
 1. dyg
  February 20, 2011 at 9:46 pm

  sy nak share artikel ni dlm blog sy..
  hrp d izinkan..^^

 2. nabil9650
  June 2, 2011 at 10:01 am

  harga naik? cnrfm ke nie? ermmmm..

  • June 2, 2011 at 9:32 pm

   xbnyk tempat yg naik harga sbb tiada perubahan dr pihak JPJ dan kementerian yg berkenaan. so tak perlu risau pasal harga.

 3. October 1, 2011 at 12:39 am

  wooow

 4. yaya
  January 25, 2012 at 8:16 pm

  susah x nk blajar memandu?

 5. December 18, 2012 at 2:33 pm

  Salam saye dah 3 kali buat ujiyan komputer tak lulus, dah banyak kali ulang kaji pon tak lulus,mungkin ada cara lebih mudah tak,

 6. sya
  December 28, 2012 at 12:32 pm

  salam sy ni dh lm amik lesen n xpernah bw keta sbb xda.. kini dh dpt keja tp kja ni memerlukan sy bw keta jd sya rs takut n risau.. maklumlah xpenah bw.. da sesapa bleh bg nasuhat??

 7. Sunny1133
  April 2, 2013 at 6:48 pm

  Bolehkah saya tukar pengajar memandu selepas amali?

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: