Home > Ujian Undang-Undang Berkomputer > TIPS-TIPS UNTUK LULUS UJIAN UNDANG-UNDANG BERKOMPUTER

TIPS-TIPS UNTUK LULUS UJIAN UNDANG-UNDANG BERKOMPUTER

Anda akan dibenarkan menduduki Ujian Undang-Undang Berkomputer kira-kira 3 hari selepas selesai tamat kelas K.P.P. 5 jam. Ujian ini sebenarnya mudah kerana anda telah dibekalkan dengan buku teks, buku contoh soalan dan CD contoh soalan. Yang penting anda perlu mengulangkajinya. Walaubagaimanapun, masih ramai yang menghadapi kesukaran untuk lulus dalam ujian ini. Malah terdapat juga yang telah mengambil lebih daripada 3 kali, tetapi masih belum lulus.

Disini, saya akan berikan tips-tips bagi membantu anda semua untuk lulus. Terdapat 50 soalan di dalam ujian ini. Markah lulus ialah 42 markah. Ini bermakna maksimum kesalahan yang boleh anda lakukan ialah 8 soalan.

Ujian ini dibahagi kepada 3 bahagian. Bahagian A (Papan Tanda) mempunyai 15 Soalan. Bahagian ini adalah yang paling mudah. Oleh itu, anda perlu untuk menjawab dengan betul pada semua soalan di bahagian ini. Cuba ketika anda keluar rumah dengan menaiki kereta atau bas, sila perhatikan papan-papan tanda di jalan raya dan fahamkan betul-betul fungsinya.

Bahagian B (Panduan Berhemat) pula mengandungi 25 Soalan. Soalan-soalan di bahagian ini memang panjang dan agak susah sedikit. Ia memerlukan anda untuk berfikir sebelum menjawab soalan-soalan tersebut. Sila cuba untuk hanya melakukan  4 kesalahan sahaja.

Yang terakhir sekali ialah Bahagian C (Akta Pengangkutan Jalan dan Sistem Kejara). Ia mempunyai 10 soalan sahaja. Sekiranya anda benar-benar mengulangkaji, pastinya tidak susah untuk menjawab soalan di bahagian ini. Kerana semua jawapan yang diberikan adalah fakta. Anda perlu mencapai markah yang tinggi dalam bahagian ini. Banyakkan latihan menjawab soalan di bahagian ini dan cuba hafal soalan dan jawapannya. Oleh itu, sila jangan membuat lebih daripada 3 kesalahan.

Kesimpulannya, jika anda ikut apa yang diperkatakan di atas, anda hanya akan membuat 7 kesalahan sahaja iaitu 0 di Bahagian A, 4 di Bahagian B dan 3 di Bahagian C. Anda akan memperoleh markah 43/50 di mana sudah semestinya anda akan lulus ujian ini. Ikut panduan-panduan di atas dan anda pasti berjaya.

Sekian. Selamat Berjaya.

About these ads
  1. catherin dass
    March 25, 2011 at 11:08 pm

    really usefull…hope i will score in my ujian

  2. January 27, 2012 at 1:10 am

    saya mahu belajar dulu ugian d kompter bagi mana ya….

  3. January 27, 2012 at 1:20 am

    saya suda dua kali ambl ugian tas maja tapi gagal apa lagi komputer.

    • March 31, 2013 at 6:53 pm

      itu la itu….

      • UtaDa HikAru
        March 31, 2013 at 7:07 pm

        tadi pagi sya ambil ujian computer ujian undang2 jln raya tapi sya dapat ambik k0 26/50 apa sal lembik sngat nie…sya bukannya x belajar ada belajar dalam buku lulus tapi bila dah depan computer gagal sya nie jenis 0rg yg kalang kabut masa sya jwab s0alan sya asyik tengok masa jer.. jwapan pun entah ke mana… sya punya perasaan nie x blh control mcm rasa2 nak pg berperang…saja dengan tanggan sejuk badan bergetar2… mcm 0rg kena demam.. minggu depan sya akan ambik lg sya dah buat yg terbaik pada diri sya sendiri tapi asilnya x memuaskan tapi apa blh bt kan.. dah nasib sya2 akan cuba lg smpai sya dapat insyaallah…. ahhh.. s0 sya kena belajar lg nie.. klu tidak habis duit sya dan panduan ada di atas sya akan coba ikut……..

  4. BabyGurl2012
    January 27, 2012 at 4:00 pm

    ermmmm…harap berguna. Lusa saya akan amik retest alik utk kali ke 3….:(, risau..

    • erin
      May 17, 2012 at 12:24 pm

      gud luck

    • mei ching
      January 3, 2013 at 7:46 am

      Harap saya kali ini akan lulus!
      Kali ini sudah3 kali!
      呵祢陀佛,,,,,,,,,,,

  5. March 5, 2012 at 6:15 pm

    uhhh…mmg ssh la kejara nie….
    next time try g ……dh ar soalan buat owg confused…

  6. intan
    March 22, 2012 at 6:53 pm

    huhu ari ni sy amek lagi 4mata jer laki frustnye la dy byk kua undang2 n kejara nak repeat balik sbtu ni harap lulusla amin

  7. aldy
    April 1, 2012 at 12:41 am

    mcm mama tips untuk lulus ujian undang undang berkomputer ? tolong di jelaskan.

  8. mat fail
    April 7, 2012 at 9:42 pm

    aku semminggu die bg aq pelluang tok ulang kaji

  9. jills
    May 7, 2012 at 4:45 pm

    harap2 saya luluslah..Dag dig dug jugak nie..adehh..

  10. erin
    May 17, 2012 at 12:23 pm

    harap2x kali ini aku berjaya dlm ujian komputer untuk kali ke2

  11. October 8, 2012 at 4:45 pm

    mdah mdahan saye lulus untuk ujian berkomputer yg kli ke 2 nnty ..

    • xdesmonds
      October 18, 2012 at 4:58 pm

      susah sangat ker ujian komputer tu

  12. Akram Azmi
    October 22, 2012 at 1:44 am

    hari selasa ini saya akan amk ujian komputer kali-5.. hrap selasa ni sy lepas dan lulus lah.. sy dpt jew hafal semua tu tapi bila sy cba buat time exam jd xbtol pulak.. aduhh..

  13. November 19, 2012 at 4:00 pm

    np

  14. November 19, 2012 at 4:01 pm

    no

  15. Jazmi
    November 27, 2012 at 1:39 am

    Alhamdulillah hasil dri tips di atas saya brjaya lulus dgn sekali ambil.Markah saya ialah 47/50..terima kasih :)

  16. jejaka..kacak
    November 29, 2012 at 7:44 pm

    saye..da..3..kali..amik…dpat..38..mnx2..la..kali..keempat..nie..lulus…
    kamu..semua..doakan..cye..lulus..k
    amin

  17. jejaka..kacak
    December 4, 2012 at 7:29 pm

    alhamdullilah…akhirnya..dgan..kli..kelima..cye..tlah..lulus..ujian..2…dgn..mndpat..43..hahaha…mnew…yg..xlpas..kamu..harus..brusaha..lgy…jgn..putus..asa..k

  18. Nazrie96
    December 17, 2012 at 1:14 pm

    Ujian komputer senang je kalau kita baca buku undang2 smpai hbis..klau x bca smpai hbis comfirm x lulus…

    • Nazrie96
      December 17, 2012 at 1:19 pm

      ahmdullah. . .
      sy test kli pertama dh lulus ujian komputer dgn markah 44/50..so bca larh buku smpai hbis bg calon yg belum lulus tu..

  19. reeza
    December 19, 2012 at 11:35 pm

    sya plak buat kli ke 4…harap2 lulus la ek…..tlg doakn sy ek kwn…tlg sgt2 sy rsau sgt..bce da smpi abis ble buat slah plak…tpy rse mmg da btul da tu…xtau la mne yg slah nya..:(…harap lepas la…tolong doa kn sya ek…sy mntax tlg sgt2….

  20. reeza
    December 21, 2012 at 11:23 am

    hri ini sya lulus ujian berkomputer undang2 dgn markah 49….lagi satu je lgi…kwan2 yg lain berusaha lah…bce btol dan fahamkn soalan nya btol…isyaallah boelh jawab…..Amin…

  21. budak sepet
    December 26, 2012 at 12:45 pm

    gementar lh hope lulus…amin

  22. aizat2906
    January 10, 2013 at 11:25 am

    saya dh pening kepala ,, asyk gagal jew,, cm ne eak,, mule2 dapat 34 n amek lagi sekali dapat 39,, adoiii,, dh macam air ar duie nie,, emmmm

  23. sofia
    January 14, 2013 at 1:27 pm

    mula2 37 and second 41… frust sgt2 rasew mcm nk stopppppppp…. jerrrr…. harap yg ketiga nihhh lulus … tak sabar nk masuk bengkel dahhhhh….

    • ahmad khairani bin jaafar
      January 29, 2013 at 11:02 am

      amik ujian komputer kat mane tue

  24. ahmad khairani bin jaafar
    January 29, 2013 at 11:01 am

    ari sabtu lepas saya ambil ujian.dapat 40…
    raser malas nak amik ujian da.

  25. Aque_96
    March 16, 2013 at 2:39 am

    sya tlah ambik ujian komputer sbanyk 7 kali,, tapi tidak pndai lulus,,
    sya akan cuba mngunakan tips ne,,
    thanks you

  26. Raina May
    March 23, 2013 at 8:13 am

    aduuu,,,ne kali laa..
    mcm hard lg ne test Com dr Exam paper..
    huhuu..mnta2 la gua n mama gua lulus gak dgn 1 ulgn jak..
    aminn^^

  27. AynnArm
    March 23, 2013 at 4:32 pm

    susah nak lulus. bosann. bape kali dah baca :'(

  28. Kiki Aqina
    March 31, 2013 at 10:53 am

    sya baru nk buat ni…harap2 boleh.InsyAllah!!!

  29. min
    April 1, 2013 at 9:31 am

    msuk ja bilik test com hati dup…dap camna, risau….harap2 utk kali 2 ni lulus…never2 give up..aminn :)

  30. Rein ariesye
    April 7, 2013 at 4:01 am

    Ase tkot cgt x lulus dlm ujian computer 2 nti ishh2 urmm:(

    • UtaDa HikAru
      April 8, 2013 at 4:30 pm

      mula2 sya dapat 26. kali kedua 41 gagal x tau lg nie kali ke 3 harap2 lulus…
      kena rajin lg nie belajar…smpai dapat smpai lulus… x sabar mau belajar memandu…
      sya b0leh bah…. anda mcm mana tidak boleh ksh b0leh saja….

  31. lynda
    April 11, 2013 at 2:44 pm

    sya da dua kali ambk te…kcwa sgt2 cz dua2 gagal…mrkh y sama 40/50…amk tuk y ktiga ne..takut sgt222.

    • June 4, 2013 at 3:25 am

      baru due kali adik
      saye dah enam kali ulang tau masih gagal lagi

  32. April 13, 2013 at 1:52 am

    hehe…28 ari bulan ni aku dah mula na kuliah,harap2 xda masalah utk yg seterusnya sampailah dpt lesen memandu hehe doakan saya ya ;)

  33. April 13, 2013 at 2:16 am

    ;). . .mungkin ada yang na kongsi pengalaman hehe ne no hp sy,sms ja di 0138905624 XD. . .

  34. Rein ariesye
    April 13, 2013 at 5:29 pm

    Sibuk je na bgi num 4D ke tuu? , hikhihi , gurau je , :D

  35. April 23, 2013 at 4:20 pm

    minggu depan sy akn mngambil ujian ni buat kali kedua. 1st ujian dapat 41 je. hmm, pujuk je hati jgn mengalah. doakan sy :)

  36. April 24, 2013 at 8:37 pm

    mggu dpn sy ambil ujian komputer.. xtaw la mcm mne , blh jwb dk. tp hrap2 blh la ea.. tlg doa an lah yew..

  37. April 27, 2013 at 2:51 pm

    esk sy ambil ujian nie first time..hrap2 lulus la…tp xyakin la..huhuhu.tlg doa kn sy yer..

  38. May 5, 2013 at 7:01 pm

    eck sye ambil ujian first time . sye takut lh kalo gagal . hrap2 eck sye lulus lh

  39. Mohd Syukran Bin Muhamat Razi
    May 9, 2013 at 8:42 pm

    first time sy nk ambik lesen ni..harap2 blog ini dpt membantu sy

  40. Ayushalina
    May 21, 2013 at 9:11 pm

    Saya sudah 4 kali ujian undang2 gagal..hurmmmm..sy xtau mana silapnya…:-(..rasa putus asa pn ade juga…knp la erk..bkn x ulangkaji…ntah laaaa

  41. sara fina
    May 30, 2013 at 4:31 pm

    saya dh 5 kali amek ujian first time dpt 38 kedua dpt 39 ketiga dpt 36 trun plak asto keempat dpt 40 n last kali dpt 39 frust glaaaa mcm ta nak amek dh taw . n terasa dri nie lembab sngt n tataw lawh . harap kali ke enam nieh lpas lawh ya . harap sngt . tlg doa kan saya kay kawan2 .

  42. June 4, 2013 at 3:22 am

    kali yang ke 6!!!
    haaaish!!!
    kalau gagal lagi
    mampui lai kene maki dgn ba[ak I

  43. dhia
    June 4, 2013 at 2:15 pm

    erm sye dh 2kali ambk ujian tp gagal lg…hrap kli ke3 nie cye lulus…:)

  44. raziman
    June 17, 2013 at 6:56 am

    erm saya dah 5 kali x pandai lulus jga….

    • MEL
      June 25, 2013 at 8:11 pm

      emm sya baru 1 kali ambil ujian…..dah gagal……ne nak ambil kli ke 2,…………mudah2 lulus amin………,

  45. adila aida
    August 5, 2013 at 12:11 pm

    saya dahh tiga kali dah , tapi still gagal . sy just lemah bahagian c , huhu

  46. August 29, 2013 at 11:01 am

    Sy ambik 7 kali ujian komputer tapi gagal dan harap kali nie sy akan cuba utk lulus.

  47. September 6, 2013 at 8:44 pm

    aduh x lulus pulak…..

  48. 475869
    September 17, 2013 at 10:29 am

    SOK SY PLK NAK PG UJIAN NE…ATY DA DUP..DUP HRP2 LULUS NE..EHEH

  49. September 19, 2013 at 3:53 pm

    insya”allah sye yakin sye bleh bwat:)

  50. ima
    October 2, 2013 at 6:19 pm

    sya da ambek kli yg k 4 dah niey.. minggu lalu sya dah hmpr nak lulus cri markah 1 lg.. markah dah41-50 HARAP2 MNGGU DPAN LULUS R..

  51. October 16, 2013 at 9:43 pm

    Download Tanda Isyarat Malaysia on Android Play Store!

    Aplikasi ini merupakan panduan tanda isyarat kepada pengguna jalanraya di Malaysia. Ia menghimpunkan simbol dan tanda isyarat yang digunakan di jalan raya di Malaysia.

    Ikut kami di Facebook

    https://www.facebook.com/pages/Tanda-Isyarat-Malaysia/240493606105811

  52. yusri
    November 15, 2013 at 10:19 am

    sye da ambil tiga kali da,,first time 39 kedua 39 ketiga 41,,,
    ble tah nk lulus,,,

  53. alister ngalang
    December 1, 2013 at 5:22 pm

    Mmg excited sngat nak thu lulus ke tdk masa dah ambik ujian undang-undang
    ..rasa mcm tak confirm pun da…doakan yang terbaikk untuk saya..

  54. December 22, 2013 at 8:24 pm

    harap-harap saye dapat menjawab ujian berkomputer yang kali kedua ini lulus :D yang first saye dapat 39/50 T_T insyaallah saye akan mencuba yang terbaik untuk mendapat kan keputusan yang lulus XD wish me luck~ dan ini adalah tips yang bagus tq~

    • Eddy
      January 10, 2014 at 12:32 pm

      awk dh lulus ke?

  55. Eric
    December 28, 2013 at 12:52 pm

    yang ujian warna tuh dalam 50 soalan nie gak ke?

  56. January 2, 2014 at 3:21 pm

    Assalamualaikum..
    Mula2 saudara kena jwb ujian buta warna dlm 8 soalan tidak silap dlm masa 3 minit. Second,ujian buta huruf(lebih kurang 5 soalan).. dan akhir sekali bru yg 50 soalan tu(terbahagi kpd tiga bahagian A,B & C dlm masa 45 minit)..
    Tekankan bahagian KEJARA bab 6. Psl lesen PSV,GDL. lepas tu,mata demerit yg dikenakan.
    Contoh: Apakah lesen yg terletak di bawah kategori kenderaan roda tiga?
    Jwpan: lesen C
    Jangan putus dan kecewa. Terutamanya bila tgok kwn kita lulus. Good Luck. Jangan gelabah ok!

  57. Eddy
    January 7, 2014 at 5:10 pm

    saya baru balik dri buat ujian komputer tadi,, saya cuba 3 kali fail , sedih nya rasa , 42/50 .soalan tentang demerit.KEJARA. lesen semua tu saya mmg x fham langsung, harap-harap esok saya dpt lulus ujian itu, insyaallah, amin…

  58. January 21, 2014 at 8:21 pm

    SY pon nk berkongsi dkt sini,,,rasa nak menaggis pon ade bila ujian komputer fisrt amek x lulus dpt 35 jeee then sy x putus asa hari y sama sy amek y ke 2 kalinya tp tak lulus juga huhu tekurang pulk dgn y fist dpt 33 jeeee,,hampeh nye rasa hari sabtu ni sy nk amek lg,,,,mudahan ia menjdi mudah bg sy utk memmahi dgn mendalam,,,stresss pulk rasanyaaa,,

  59. January 21, 2014 at 8:22 pm

    mudahan apa y sy inginkn dipermudahkn,,amin amin,,,

  60. eiya ezzora
    January 23, 2014 at 10:31 pm

    Saya da kali ke 3 n nak masuk kali ke 4.. amrk ujian komputr uh… rasa kecewa sangat sbb dapat result y mengecewakan saya… da hafal semua tp gagal gak.,. Saya rasa malu sangat ngn adik saya.. dye y kemudian amek da lulus tp saya gagal… tak tahu macam ane lg da nak buat bg lulus…

  61. January 29, 2014 at 1:33 pm

    saya sudah dua kali ambil test ne kenapa mc gagal ah ! aduii. saya ada belajar tapi kurang marah dari selebelum ne.

  62. eiya ezzora
    February 9, 2014 at 8:34 pm

    Kali ke 4 nie da aku amek periksa nie.. baru jer amek ptng tadi… aku pergi ngn harapan agar kali nie lulus la… sbb da4 kali amek… tapi ujian kali nie beza markah dye cuma 1 lg jer aku nak dapat… 1 jer lg.,, kalo tak da lps… bila jadi mcm nie rasa down sangat.. sbb aku rasa budak 2 yng amek ujian sama ngn aku kbnykn nya da lulus da… aku seorang jer budak lama y tak lps 2… malu giler kot. Tak.. tak tahu la macam mana nak cakap perassn aku skrng nie… da bnyk kali da aku hampa kn mak bapak aku… kesian aku tengok dye orng… sbb aku da kecewa kn dye orang…

    • nurQies
      March 10, 2014 at 11:59 am

      tula kn..saya pn dh rse bersalah..sbb hmpakan hrpn mama dgn abah sy

  63. Putri
    February 11, 2014 at 7:52 pm

    saya baru sahaja ambik ujian komputer petang tadi. alhamdulillah saya mendapat 45/50 buat kali pertama. sebenarnya ujian ini amatlah senang tetapi ia jugak mencabar minda kita so kita kena recheck jawapan kita banyak kali. saya hanya sekadar ingin share mcm mana saya boleh lulus dalm ujian ini

    • junjun dumaguit
      April 15, 2014 at 11:08 pm

      sistem kejara tu…yg susa

  64. syafawati
    March 1, 2014 at 6:35 pm

    uihhh tension . . tolong bagi tips nak lulus ujian teori computer macam mana ? dah 2 kali ambek minggu depan dan nak ulang lagi . takut xlulus lagi ! first ambek lagi 1 ja nak lulus kali ke-2 ambek makin terok keputusan . tolong bagi tips . . plzz . .

  65. nurQies
    March 10, 2014 at 11:56 am

    saya baru amik pg tadi…cuma dpt 41/50 jer..silapnya saya banyak buat kesilapan pd sistem kejara..yg mata demerit sukar saya nak fahami..esok saya buat test kali 2 ..harap2 berjaya…
    first time saya buat nervous sgt..smpy smggu la sy rse cm nk demam..

    • junjun dumaguit
      April 15, 2014 at 11:06 pm

      sama la tu…kmu belajar mana?

  66. junjun dumaguit
    April 15, 2014 at 11:05 pm

    sistem kejara tu yg buat aku bingung..

    UtaDa HikAru :
    tadi pagi sya ambil ujian computer ujian undang2 jln raya tapi sya dapat ambik k0 26/50 apa sal lembik sngat nie…sya bukannya x belajar ada belajar dalam buku lulus tapi bila dah depan computer gagal sya nie jenis 0rg yg kalang kabut masa sya jwab s0alan sya asyik tengok masa jer.. jwapan pun entah ke mana… sya punya perasaan nie x blh control mcm rasa2 nak pg berperang…saja dengan tanggan sejuk badan bergetar2… mcm 0rg kena demam.. minggu depan sya akan ambik lg sya dah buat yg terbaik pada diri sya sendiri tapi asilnya x memuaskan tapi apa blh bt kan.. dah nasib sya2 akan cuba lg smpai sya dapat insyaallah…. ahhh.. s0 sya kena belajar lg nie.. klu tidak habis duit sya dan panduan ada di atas sya akan coba ikut……..

  67. July 16, 2014 at 6:41 am

    kalo aku baru mau berdaftr,,doakan saja ya semoga aku lulus amin,,kalo ngak lulus tembak aja kwkwkwk

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 32 other followers

%d bloggers like this: